Tuesday, December 6, 2011

Special Menu for my husband : "Gulai lemak ketam"


Last night I cooked "Gulai lemak ketam",(I don't know what is it called in English) for my beloved husband. know what? it was my first time cooking crab since we married, but please don't underestimate me. Haaaahahahaa.... I'm so touched! my husband very like it (^_^)v



Gulai lemak Ketam


P/s: this photo was taken seconds before he licked this plate clean

Okey, just to share this recipe (for 2 persons): sorry this recipe only available in Bahasa. he3

Bahan-bahannya ialah:
  • 2 ekor ketam besar, dibersihkan dan dipotong-potong
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 4-5 batang lada merah + hijau (ikut suka kalau nak campur, tapi sy guna cili padi lagi kaw!)*
  • 1 1/2 biji buah keras*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 1/2 cm belacan (pakai sikit je)*
  • 1 hirisan nipis lengkuas*
  • 1 btg serai (dititik)
  • 1 asam keping(saya pakai asam jawa xtra adabi je sbb asam keping habis)
  • 1 helai daun kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji kelapa, diparut(yang ni saya pakai santan ready made, tapi pandai2 la nak dapatkan santan cair & santan pekat) - 1 cawan santan cair & 1/2 cawan santan pekat.
  • Tambahan: 1 cawan air

cara-caranya:

1) bahan-bahan yang bertanda (*) dikisar/ditumbuk, saya prefer ditumbuk sbb aroma die dahsyat... he3.

2) Masukkan ketam, asam keping/asam jawa dan bahan-bahan yang telah dikisar / tumbuk ke dalam periuk, then masakkan di atas api yang perlahan dalam 2 ke 3 minit. (bagi yang memilih bahan-bahan (*) untuk ditumbuk, sila tambahkan 1/2 cawan hingga ke 1 cawan air ye, sbb nanti tak masak-masak pulak ketamnya).

3) Masukkan santan cair dan daun kunyit serta serai, biarkan mendidih. Kemudian masukkan sedikit garam & gula, gaul dan akhir sekali masukkan santan pekat. Sentiasalah gaul supaya santan tak pecah minyak.

4) Masak atas api selama 2-3 minit lagi agar aromanya sebati dan make sure ketam tu dah masak sepenuhnya. Setelah itu barulah boleh dihidangkan.....

tips: Jangan masak ketam lama2 sbb nanti rasa manis die hilang & isi ketam boleh jadi keras.

okey that's all.

1 comment:

Popular Posts